Digitális összefogás

A digitális összefogás keretében összegyűjtöttünk olyan nemzetközi felajánlásokat, melyek a vírushelyzetre reagálva ingyenes képzési lehetőséget biztosítanak, valamint ingyenesen hozzáférhető szoftveres megoldásokat tettek elérhetővé.

TANULÁS

Unity

A Unity három hónapnyi hozzáférést biztosít térítésmentesen a Unity Learn Premium szolgáltatásához, ahol olyan kurzusokhoz férhetnek hozzá a látogatók, mint a programozás, játék-dizájn, vagy művészet. A Unity az egyik legnépszerűbb játékmotor, kifejezetten olyan kisüzemi fejlesztők körében, akik 2D-s vagy 3D-s játékot készítenek. Olyan játékokat működtet ez a rendszer, mint a Hollow Knight, Escape from Tarkov, vagy a Cuphead, és még számos más nagy sikerű számítógépes játékszoftver. A felajánlás június 20-áig él, és mindössze egy ingyenes regisztrációra van szükség a tartalomhoz való hozzáféréshez.

Coursera

Március 25-én jelentette be a Coursera – az egyik legnagyobb online tanfolyamokat kínáló weboldal -, hogy 100 darab ingyenes kurzust kínál a koronavírus következtében, a világ oktatási rendszereiben kialakult helyzetre való tekintettel. A 100 kínált kurzus közül 85 még bizonyítványt is ad a tanfolyamot elvégzőknek. Az online kínált kurzusok olyan neves egyetemekről származnak, mint a Georgia Tech, Penn, Duke vagy az Imperial College London. Több mint 50 felsőoktatási intézménnyel vannak partneri kapcsolatban.

Class Central

Több mint 450 „Ivy League” kurzus érhető el a Class Central weboldalán keresztül ingyenesen. Az Ivy League-be olyan egyetemek tartoznak, mint a Harvard, a Princeton vagy éppen a Yale, vagyis nagyon nehéz az általuk kínált kurzusokhoz a hozzáférés. A tanfolyamok témák rendkívül széles skáláját érintik, a Közgazdaságtudománytól kezdve a programozáson túl egészen a művészettel kapcsolatos területekig.

FreeCodeCamp

Nevéből adódóan is, a FreeCodeCamp – nonprofit közösség – ingyenes programozói kurzusokat indít teljesítményt igazoló, elismert bizonyítvánnyal együtt. Nonprofit voltából adódóan minden szolgáltatás ingyenes az oldalon, adományokból tartják fent magukat. A különböző programnyelvekhez számos segítő tananyagokat tesznek közzé, legyen az akár Javascript, HTML vagy éppen Python programnyelv.

SZOFTVEREK, ALKALMAZÁSOK

Logmein

Az otthoni munkavégzést segítő szoftvereit ingyenesen elérhetővé tette a Logmein egészségügyi és oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek, valamint korábbi ügyfelei számára. A magyar alapítású, amerikai székhelyű cégnek a fő szoftvertermékének segítségével böngészőből lehet távoli számítógépekre belépni.

Talk-A-Bot

A szintén magyar vonatkozású, chatbotokat készítő vállalat jelentette be, hogy a Cheq szoftverüknek a kríziskommunikációs változatát, a Cheq Krízist ingyenessé teszi. Ezzel abban szeretnének segíteni, hogy a vállalatok hatékonyan tudjanak kommunikálni alkalmazottjaikkal ebben a nehéz helyzetben is. A szoftver külön applikáció telepítése nélkül, a Viber chatplatformon működik bármelyik okostelefonon.

LinkedIn

Az otthon dolgozó munkavállalók számára tett elérhetővé a LinkedIn olyan kurzusokat, melyekkel az alkalmazottak megtanulhatják a home-office-ban való munkavégzésnek a legfontosabb kompetenciáit. Tananyagok találhatók többek között a távoli asztalkezelésről, az időmenedzsmentről, és a skype használatról is. Összesen 16 kurzus elérhető a közzétett csomagban.

Adzooma

Az online reklámozással foglalkozó cég a koronavírusra való tekintettel, és az ügyfelek segítsége érdekében nyílt, teljeskörű hozzáférést biztosít a szolgáltatásához. Legalább 2020 júniusáig él ez az ajánlat, melynek köszönhetően azon vállalkozások, akik Google, Microsoft vagy Facebook platformokat használnak a cégük reklámozására, ingyen férnek hozzá az Adzooma idő- és költséghatékony megoldásaihoz.

GoDaddy

A marketing szolgáltatásokat nyújtó vállalat ugyancsak hozott olyan döntéseket, melyekkel az ügyfeleket érintő, globális járvány okozta sokkhatásokat szeretnék csökkenteni. A GoDaddy 3 hónapig ingyen biztosítja az e-mail marketing eszközeit, és egyéb, Facebookkal és Google-el működő szolgáltatásait. Emellett 1 hónapig ingyenes prémium Over feliratkozási lehetőséget kínál, mellyel hozzáférhetnek a felhasználók az összes tartalomhoz a könyvtárukban.

Hootsuite

A híres közösségi média-menedzsment platform ingyenes hozzáférést biztosít a vállalat prémium szolgáltatásához, annak érdekében, hogy a kisebb vállalkozások és nonprofit cégek még ezekben a nehéz időkben is megfelelően tudják tartani a kapcsolatot az ügyfeleikkel. Ezen felül térítésmentes elérést tesznek lehetővé a Hootsuite tréning videók könyvtárához, ahol többek között a megfelelő kommunikációs képességek használatáról találhatnak tartalmat az érdeklődők. A szolgáltatás jelenleg 2020 július 1-jéig vehető igénybe

Really Simple Systems

Az ügyfélkapcsolat-menedzsment (Customer Relationship Management, CRM) szolgáltatásokkal foglalkozó Really Simple Systems három hónapos, ingyenes kezdő CRM programcsomagot ajánl fel.

Zoho

A Zoho szoftverfejlesztő vállalat a koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel ingyenessé teszi a Zoho Remotely programcsomagját, mely számos olyan web és mobilalkalmazást foglal magában, mely elengedhetetlen az otthoni munkavégzés során. A felajánlás 2020 július 1-jéig tart.

Atlassian

A vállalati szoftvereket gyártó multinacionális cég bejelentette, hogy ideiglenesen a legjobb felhőalapú termékeiket ingyen használhatják olyan csapatok/vállalatok, akiknek a létszáma nem haladja meg a 10 főt. Az Atlassian ezzel szeretné támogatni az olyan kisebb vállalkozásokat ezekben az időkben, akik valószínűleg nem engedhetnének meg maguknak ilyen extra szolgáltatásokat.

Dropbox

A népszerű felhő alapú tárhely szolgáltató 3 hónapos ingyenes használati lehetőséget biztosít a Dropobox és a HelloSign termékeihez olyan nonprofit vállalatok és NGO-k számára, akik a koronavírus elleni küzdelmekben vesznek részt, továbbá tanárok számára is.

Autodesk

A világ egyik vezető vállalata 2D-s és 3D-s tervezőszoftverek terén ingyenes hozzáférést kínál a felhőalapú együttműködést szolgáló termékeihez és szolgáltatásaihoz. Ezek közé tartoznak az alábbiak: BIM 360 Docs, BIM 360 Design, Fusion 360, Fusion Team, AutoCAD Web & Mobile, Shotgun. A jelenlegi felajánlás a szükséghelyzet idejére a jövőben is folyamatosan elérhető lesz.